Vyhledej
Královédvorsko > Architektura

Pracovní skupina představí dokument s doporučením na revitalizaci Tyršova koupaliště (25. května 2024)

Redakce, / 23.05.2024, Dvůr Králové nad Labem
Tyršovo koupališti oslavilo loni 90 let od svého slavnostního otevření. Až letos se však dočkalo dokumentu, který je doporučením, jakým směrem by měla proběhnout jeho případná revitalizace.

FOTOGALERIE - Podvečerní a noční koupaliště Dvůr Králové nad Labem

Seznámit se s tímto doporučením může široká veřejnost v sobotu 25. května na komentované prohlídce přímo v areálu koupaliště. Připomeňme si, co vše předcházelo vzniku speciální pracovní skupiny a jak těžko se rodil finální dokument.

Historie a složení pracovní skupiny


Dokument měla za úkol vypracovat na základě pracovních sezení speciální pracovní skupina, která plní roli poradního orgánu rady města

Skupina o 20 členech vznikla v únoru roku 2023, vedl ji a sestavil radní Nasik Kiriakovsky. Nesnadným úkolem bylo již samotné objektivní obsazení skupiny, které mělo být průřezem zainteresovaných stran. Dle oficiálního vyznění se jejími členy stali jak zastupitelé města, tak zástupci spolků, veřejnosti a také projektant.
Samotné složení komise bylo později zvenčí kritizováno kvůli přesvědčení, že členy se nestali vždy ti správní lidé - tedy skuteční uživatelé areálu, ale alibisticky dosazení zástupci vybraných spolků nebo politických sdružení. 
Jak jsme již informovali, pracovní skupina má 20 členů, jejím vedoucím je zastupitel Nasik Kiriakovský, kromě radních a zastupitelů jsou ve skupině také zástupci spolků, kteří areál v současné době využívají – zástupci Tyršova plaveckého klubu, Sokola, Junáka, vodní záchranné služby ČČK nebo oddílu kanoistiky, a veřejnost," bylo zveřejněno více než před rokem na webu města Dvůr Králové. 

Ve finále z radních ve skupině chyběli již jen Jan Štípek a Alexandra Jiřičková. Poradní orgán rady města tak z jedné čtvrtiny obsadili sami radní, 11 z 20 členů byli zastupitelé. 

"Rada města Dvůr Králové nad Labem svým usnesením č. R/233/2023 – 11. RM ze dne 16. 2. 2023 schválila personální složení pracovní skupiny. Vedoucím byl schválen radní Nasik Kiriakovský, členy skupiny se pak stali Ing. Jan Jarolím, Ing. Jan Helbich, Ing. Vítězslav Šturma, MBA, Luděk Krýza, Mgr. Dušan Kubica, Mgr. Stanislav Ježek, Mgr. Linda Harwot, Ph.D., Mgr. Marta Pešková Staníková, Mgr. Vít Zlámal, Ing. arch. Ota Černý, Ing. Jan Čeřovský, Jiří Jaroš, Petr Magáň, Ing. Martin Stránský, Ing. Pavel Janský, Petr Volf, Kamila Holubová, Jarmila Šourková, Ing. Miloš Kudrnovský."

Mezi přizvanými však viditelně chyběli například zástupci škol, které využívají zázemí koupaliště v červnových parných dnech, ale také spolků, pro které je areál ideálním zázemím pro sportovní příměstské tábory nebo pořádání závodů. Přizván nebyl ani ředitel technických služeb města, které mají Tyršovo koupaliště ve správě, nebo městský architekt. 

Původním termínem pro odevzdání vzniklého dokumentu byl konec října 2023.

Pracovní skupina se se sešla poprvé na začátku března roku 2023 a scházela se pravidelně v rámci svých podskupin, které se dále zaměřily na určitý problém. Od října roku 2023 již čekala veřejnost, ale i zastupitelé a radní na slíbený dokument.

Ten byl zpracováván již od léta, opakovaně byl požadován na zasedáních zastupitelstva od široké veřejnosti i samotných zastupitelů. Psali jsme o tom již zde.

Jednomyslně byl všemi členy pracovní skupiny nakonec odsouhlasen 22. dubna 2024 a poté jako „Doporučení pracovní skupiny na revitalizaci Tyršova koupaliště“ předložen radě města na vědomí ve čtvrtek 2. května 2024

Ohledně finálního výstupu pracovní skupiny v podobě dokumentu se vedla více než hodinová diskuse v rámci bodu č. 12 programu 8. zadání zastupitelstva města dne 5. března 2024 (Akční plán rozvoje sportu města). Poslechnout si ji můžete zde. V diskusi například zaznělo: "Já závěry pracovní skupiny samozřejmě respektuji, na druhou stranu ale nejsou pro mě až tak zavazující, pořád to beru jako nějakou záležitost poradní," vyjádřil se Nasik Kiriakovsky k dotazu týkajícího názory skupiny na výstavby krytého bazénu přímo v areálu koupaliště. 

Zveřejněný dokument a komentovaná prohlídka 

Široká veřejnost se může se závěry skupiny seznámit nejen prostřednictvím zveřejněného dokumentu, ale také v rámci komentované prohlídky, která je naplánována v areálu koupaliště na 25. května od 10:00 hod. na Tyršově koupališti. Přítomni by měli být nejen zástupci vedení města, ale také některé členové pracovní skupiny. 

Vstupné pro tento den je do areálu koupaliště zdarma pro všechny přítomné.


Důvod vzniku pracovní skupiny: zastavení rekonstrukce Tyršova koupaliště 

Již ve chvíli, kdy měl být dokument pracovní skupiny hotov, starosta Jan Jarolím veřejně v rámci diskuse na neschváleném zasedání zastupitelstva dne 30. října 2023 prohlásil, že panu Helbichovi je paradoxně je vytýkáno, že zastavil rekonstrukci Tyršova koupaliště. "Ale to byl někdo jiný, myslím, pan architekt Černý. Přitom dnes jsme u úplně stejného projektu - pracovní skupina, která byla kvůli tomu námi sestavená, se shodla, že tak, jak jsme se tenkrát domluvili, tak bychom měli dále pokračovat, jen jsme se o 2 roky zdrželi.“ Více o této diskusi jsme psali v tomto článku. 

Zmíněné „dvouleté zdržení“ však nebylo pouhým zdržením. Spočívalo v cíleném pozastavení nápadu vyřešit problém s rekreačním bazénem umístěním nerezové vany, která by nerespektovala architekturu prvorepublikového areálu. Součástí dalšího procesu komunikace s veřejností o podobě Tyršova koupaliště byla později i setkání s veřejností, která inicioval Jiří Jaroš z Tyršova plaveckého klubu. Pozvánky na setkání nad mapou koupaliště jsme zveřejnili i u nás.

V tehdy zveřejněném článku na našem portále zazněla slova uznávaného architekta, který pochází ze Dvora Králové (Ing. arch. Josef Krejčí): "Z mé architektonické zkušenosti potvrzuji, že je zásadní zpracovat pro takto unikátní a cenný areál koncepční studii, která bude představovat vizi koupaliště na mnoho let dopředu." Celý jeho článek na toto téma si můžete přečíst zde.

Od umístění nerezové vany v navržené podobě se nakonec upustilo, před volbami se již nic ohledně koupaliště nedělo a až po volbách přišel návrh na založení pracovní skupiny. 

V tiskové zprávě města se ke zveřejněnému dokumentu skupiny zazněla věta Vítězslav Šturma: 
„… nejdůležitější podmínkou pro celkovou revitalizaci areálu je pro členy pracovní skupiny zachování charakteru areálu, jeho využití a funkce. Novostavby budou řešeny konceptuálně a s ohledem na historickou hodnotu celého koupaliště. … Na základě tohoto doporučení a dalších dokumentů nyní vznikne ve spolupráci nejen s městským architektem podklad pro výběr zhotovitele komplexní studie na revitalizaci Tyršova koupaliště

Ještě letos by měly být zahájeny průzkumné práce a vyhotovení technických posudků podle doporučení pracovní skupiny. Také tyto dokumenty budou nezbytnou součástí při tvorbě studie“.

Pokud máte další dotazy ohledně jak fungování pracovní skupiny, tak výstupu v podobě dokumentu, přijďte na komentovanou prohlídku v sobotu 25. května 2024 v 10:00 hod.

Kateřina Sekyrková

Zdroj: město Dvůr Králové, Tyršův plavecký klub


Související články
Co bude dál s Tyršovým koupalištěm? Článek vedení města
Není pravda, že se rekonstrukce bazénu setkala s odporem jeho uživatelů. (reakce na článek vedení města o budoucnosti koupaliště)
Přijďte se vyjádřit k rozvoji Tyršova koupaliště. V sobotu a v neděli i ve stánku přímo na koupališti.
Tyršovo koupaliště slavilo 90 let! Podívejte se na velké video a fotogalerii
Vaše komentáře

Přečteno 531x
 
10.06.2024 - Z důvodu závady na hlavním přívodu pitné vody je uzavřené Tyršovo koupaliště - do odvolání.
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.

Volná pracovní místa

Učitel/ka fyziky (ZŠ Schulz. sady)

Učitel/ka informatiky (ZŠ Schulz. sady)

Učitel/ka Hv, Pč (MŠ a ZŠ Bílá Třemešná)

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí
21.05.2024 17:00 - 25.06.2024 18:00
Polština nejen na cesty
14.06.2024 17:00 - 16.06.2024 20:00
RYBÁŘI V PASÁŽI - Sladkovodní ryby
14.06.2024 20:00 - 16.06.2024 02:00
MTBO Ztracené kobylky